







Er bevinden zich momenteel geen items in uw winkelwagen.
Items toevoegenGoed uitgerust op reis
Het is zover, de zomer staat voor de deur en u bent al uw koffers aan het pakken om op vakantie te vertrekken naar de zon. Een zorgeloze vakantie, dat is wat iedereen wil.
Maar andere voeding, hogere temperaturen, ongedierte, ander slaapritme… kunnen op vakantie voor ongemakken zorgen. Gelukkig kan je ze ook voorkomen of snel een halt toeroepen als je goed voorbereid op vakantie vertrekt.
DE REISAPOTHEEK
Een zorgvuldig samengestelde apotheek is onmisbaar voor een zorgeloze vakantie.
Dit mag u zeker niet vergeten:
CHECKLIST
• EHBO-kit (pleister, windels, kompres, ontsmetting, splinterpincet, schaar)
• Medicatie tegen reisziekte
• Medicatie tegen constipatie
• Medicatie tegen misselijkheid, maagklachten
• Pijnstillend en koortswerend middel
• Zalf tegen insectenbeten, tekentang
* Zalf tegen spier-en gewrichtspijn
• Insectenwerend middel
• Zonnecrème en aftersun
• Uw persoonlijke medicatie
Extra voor exotische bestemmingen
• Medicatie tegen malaria
• Medicatie tegen hoogteziekte
• Antibiotica
• Steriele injectienaalden
Extra voor baby’s en peuters
* rehydratatiemiddel in geval van diarree
* fysiologisch serum
* pijn-en koortswerend middel
* zalf tegen blauwe plekke, schaafwonden
* aangepaste zonnecrème en insectenwereld middel
Varia
Koortsthermometer
Handontsmetting
Middel tegen SOA (Sexueel overdraagbare aandoeningen)
Oordopjes
Steunkousen voor tijdens de reis
Middel om water drinkbaar te maken
Nog een laatste check!
Controleer de houdbaarheid van alle geneesmiddelen en het tijdstip van alle inentingen
(vaccinatie om de 10 jaar tegen tetanus en difterie).
EHBO-kit
Om kleine wondjes te verzorgen: steriele compressen, ontsmettingsmiddel, pleisters, maar ook speciale pleisters voor blaren.
Reisziekte
Zowel kinderen als volwassenen kunnen tijdens (lange) autoritten braakneigingen krijgen, misselijk en /of duizelig worden. Doorgaans wordt dit veroorzaakt door onregelmatige, bruuske of schommelende bewegingen. Doordat de bewegingen niet overeen komen met wat je ziet, raakt je evenwichtsorgaan in de war. Medicatie tegen reisziekte vb Cocculine mag gebruikt worden voor kinderen en volwassenen.
Wat ook helpt is een lichte maaltijd vooraf, altijd in de rijrichting kijken, en als het kan vooraan zitten. Ook een frisse geur en regelmatig lucht happen helpt.
Hoogteziekte
Trek je erop uit in de bergen, dan kan hoogteziekte je parten spelen. Hoogteziekte wordt veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof op grote hoogte en kan vanaf een hoogte van 2000m optreden. Je herkent het aan misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn,… Door voldoende water te drinken en te rusten kan je het probleem oplossen. Om het te voorkomen is het belangrijk dat je geleidelijk in de hoogte klimt zodat je lichaam de tijd krijgt om zich aan te passen aan het hoogteverschil. Beginnen je gezicht, handen of enkele te zwellen, daal dan meteen weer af.
Diarree
Besmet water en voedsel zijn doorgaans de boosdoener van reizigersdiarree. Je kan het voorkomen door regelmatig je handen te wassen met een desinfecterende zeep, of droogwassen met een alcogel, geen kraantjeswater drinken, groenten en fruit grondig schoonmaken en geen rauw vlees of rauwe vis eten.
Indien je toch te maken heeft met diarree, drink dan veel water, en neem dan een kuur met herstellende darmflora (vb enterol, imutis, probactiol,..) en eventueel een medicijn om de diarree te stoppen (vd imodium). Heb je na 3 dagen nog steeds last van diarree, contacteer dan een arts. Baby’s en kinderen lopen doorgaans sneller diarree op en hebben ook snel het risico om uit te drogen. Voldoende water drinken, al dan niet met een rehydratatiemiddel erin opgelost, is een must. Mindert de diarree niet binnen de 12 uur, raadpleeg dan een arts.
Constipatie
Een andere omgeving en hogere temperaturen leiden bij sommige mensen tot een vervelend, opgeblazen gevoel en constipatie. Veel water, vezelrijke voeding en vers fruit (pruimen, vijgen, peren, kiwi’s) én beweging helpen constipatie tegen te gaan. Vermijd alcohol en caffeïne. Een laxeermiddel (vb dulcolax) kan even soelaas brengen, maar overdrijf er niet mee.
Hoofdpijn
Om te voorkomen dat een hoofdpijn uw vakantie niet vergalt: een middel tegen hoofdpijn.
Koorts
Baby’s en kinderen kunnen plots te maken krijgen met (hoge) koorts. De redenen zijn heel uiteenlopend: van vermoeidheid, slechte etenswaren, oververhitting. Je kan een koortswerend middel toedienen om de koorts te doen zakken, maar vergeet niet om je kind nauwlettend in de gaten te houden de volgende uren en dagen én voldoende water te laten drinken. Is de koorts de volgende dag weg, dan hoef je je doorgaans geen zorgen te maken.
Insectenbeten
Insectenbeten zijn meestal onschadelijk, maar heel vervelend.
Je kan ze voorkomen door je te beschermen met een insectenwerend middel. Heb je een hekel aan het smeren van verschillende producten op je lichaam, dan kan een 2-in1 product handig zijn (vb Picasol is een insectenwerend en zonbeschermende lotion in éen.) Bij baby’s en kinderen
is het aan te raden om voorzichtig om te springen met insectenwerende producten. Beter om ze hiertegen te beschermen door ze onder een anti-muggennet te laten slapen.
Heeft een insect toch de kans gekregen om jou of je kind te prikken, check dan altijd eerst of er al dan niet een angel in de huid zit en verkoel de plek met een ijsblokje. Breng daarna een zalf tegen insectenbeten aan ( vb cremicort, fenigel, calmiderm,)
Kwallenbeten
Draag tijdens het zwemmen in de zee watersandalen om steken of beten te voorkomen. Maar let ook op op het strand waar je loopt. Heeft een kwal je dan toch te pakken, verzacht dan de beet met een koele, vochtige doek. Doorgaans zijn kwallenbeten heel onschuldig en veroorzaken ze alleen een heel onaangenaam, branderig gevoel. Lijkt de kwallenbeet grote en dikker te worden, ga dan langs bij de medische post.
Tekenbeten
Teken verschuilen zich in het gras, struiken en bomen. Je kan je er tegen beschermen met een insectenwereld middel. Toch blijft het aangewezen om na een dagje in de natuur je lichaam te checken op tekenbeten, zeker op warme, vochtige plaatsen zoals lies, oksel, knieholtes, buik en haar. Ben je door een teek gebeten, haal het beestje dan zo snel mogelijk weg met een tekentang. Trek hem er met een licht draaiende beweging uit en let erop dat je hem helemaal verwijdert. Ontsmet vervolgens het wondje. Komt er een rode vlek op de wond, krijg je koorts of heb je veel tekenbeten gehad tijdens je vakantie, ga dan eens langs bij de arts.
Zonnebescherming
De beste bescherming is in de schaduw blijven tussen 12 en 16h. Gebruik een hoedje of pet voor de gevoeligste plaatsen op het gelaat en de nek.
Om uw huid te beschermen: een zonnecrème met een beschermingsfactor die aangepast is aan uw huidtype. Neem ook een balsem mee voor als u een zonnebrand oploopt. Bescherm ook uw lippen.
Spijsvertering
een ontregelde darmtransit komt regelmatig voor op reis en is de vijand van elke reiziger. Toch is het nog altijd een van de meest voorkomende ongemakken op reis. De hitte, een andere keuken, lange verplaatsingen, de stress van het reizen, noem maar op, het zijn allemaal elementen die darmklachten kunnen geven. Sommige voedingssupplementen op basis van planten kunnen de spijsvertering vlotter doen verlopen. (vb digestie, emestyl )
Er zijn ook voedingssupplementen te verkrijgen op basis vn melkzuurbacteriën voor een optimaal darmcomfort. Heeft u snel last van uw spijsvertering? Begin uw kuur dan ruim op voorhand.
Voedselvergiftiging
Rauwe, bedorven, slecht bewaarde en/of slecht bereide voedingswaren kunnen voor een voedselvergiftiging zorgen, met braken en (eventueel) diarree tot gevolg. Je kan dit voorkomen door voedsel dat al lange tijd in een warme omgeving staat en slecht doorbakken voedsel te mijden.Gebruik enkel flessenwater. Verder is het een beetje uitzieken, meestal ben je er ook weer snel vanaf. Is dit niet het geval, raadpleeg dan een arts.
Blaasontsteking
Een verminderde weerstand door een vermoeiende reis, niet de tijd nemen om rustig naar toilet te gaan en/of een gebrekkige hygiëne of juist overdreven hygiëne kunnen voor een blaasontsteking zorgen. Vrouwen krijgen er meer last van dan mannen. Cranberrysap of cranberry extrakt in tabletten zoals Uricran, zijn natuurlijke middelen om een blaasontsteking aan te pakken. Veel water drinken. Doet het plassen echt pijn , dan dient een extra pijnstiller genomen te worden. Raadpleeg een arts indien de ontsteking langer duurt dan 2 dagen.
Koortsblaasjes
Deze onschuldige aandoening komt voor op of rond de lippen op het moment dat je verzwakt bent. Meestal krijg je eerst te maken met jeuk of een branderig gevoel en verschijnt er dan een rode vlek met kleine blaasjes gevuld met vocht. Na enkele dagen barsten deze open en ontstaan zweertjes die vanzelf uitdrogen. Gebruik steeds een lipstick met totale zonnebescherming (SPF50).