CONTACT

Webshop logo
Bekijk alle categorieën
Subtotaal:

Er bevinden zich momenteel geen items in uw winkelwagen.

Items toevoegen

Bescherm uw huid, ze is uniek!

Terug naar overzicht

12/07/2017

Bescherm uw huid, ze is uniek!

Veilig zonnen, bescherm uw huid want ze is uniek!

 

De beste beschermingstips tegen de zon.

 

Schaduw

Niet zonnebaden tussen 12 en 16u, een hoed en een zonnebril dragen.

 

Kledij

Na  de schaduw blijft kledij de beste bescherming tegen de zon.

De voorkeur gaat naar kledij met een donkere kleur en dichtgebleven stof. 

Polyester, lycra, nylon en acryl zijn beter geschikt dan gebleekt katoen.
Weefsels van glanzende halfsynthetische vezels weerkaatsen het zonlicht beter dan matte stoffen zoals linnen.

Een nat kledingstuk (natmaken rekt de vezels uit) kan tot 50% van zijn beschermingsfactor (SPF) verliezen.

Er bestaat specifieke anti-UV-kledij en badpakken (SPF50).

Dit is technisch of intelligent textiel, bewerkt met producten die UV absorberen of weerspiegelen.

Pet of hoed

Het hoofd beschermt men bij voorkeur met een breedgerande hoed. Een pet beschermt de oren, hals noch wangen. En het is vaak precies op deze plekken dat de huidkanker verschijnt.

 

Zonnebril
Draag steeds een zonnebril, de UV stralen zijn ook schadelijk voor de ogen.

 

Zonneproducten

Gebruik zonneproducten met een hoge beschermingsfactor (bij voorkeur 50+). Ze moeten beschermen tegen UVB én UVA-stralen. De zon verspreidt ultraviolette stralen die ervoor zorgen dat je huid verbrandt en veroudert. Elke keer als de huid verbrandt, raken er huidcellen beschadigd.Bij kinderen komt die beschadiging extra hard aan. Hun huidcellen zijn extra kwetsbaar en nog in de groei : de celdeling gaat  snel zodat er soms te weinig tijd is om beschadigde huidcellen te herstellen voor ze zich weer gaan delen. In die cellen ontstaan ’littekens’ die de kinderen voor de rest van hun leven meedragen. Aan de buitenkant zie je daar niks van, want de beschadiging bevindt zich in de diepe lagen huidcellen. Maar hoe meer littekens een kind meedraagt, hoe meer kans dat een huidkanker zich later ontwikkelt. Precies daarom is een zonnebescherming zo belangrijk.

Elke 2 uur moet een zonnecrème opnieuw aangebracht worden en na het zwemmen of na intens zweten. 

Opgelet: een zonnecrème moet men een halfuur voor de blootstelling aan de zon aanbrengen.

Gebruik voldoende, voor een volwassen persoon heb je ongeveer 40gr nodig, wat overeenkomt met +/- 3 soeplepels.

 

De belangrijkste parameter van een veilige zonnebescherming is de stabiliteit van de UV-filter. Zonnecrèmes die niet gecertificeerd zijn door een APB-label ( buiten de apotheek) kunnen soms onvoldoende  stabiel zijn. Indien de schadelijke UVA stralen (die verantwoordelijk zijn voor melanomen en sterke huidveroudering) onvoldoende tegengehouden worden, maar wel de UVB-stralen  (verantwoordelijk voor rood worden en verbranden van de huid) kan men een vals gevoel van veiligheid krijgen.

Gebruik een lipstick met zonnebescherming. Zo vermijd je het verbranden van de lippen en het ontstaan van een koortsblaas.

 

Aftersun

Gebruik nadien een hydraterende crème of balsem, ook gekend als aftersun. Bij zones met roodheid kan ook Flamigel gebruikt worden.

 

Voldoende drinken

Drink minstens 1,5L water/dag

 

 

 

Veilig zonnen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap gelden minprincipe alle zelfde veiligheidsregels als bij niet-zwangeren. Er zijn echter  enkele aspecten waar je extra attent moet op zijn.

Tijdens de zwangerschap kunnen bepaalde hormonen ervoor zorgen dat de productie van melatonine verhoogt. Hierdoor kan er een typische pigmentatie ontstaan, ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Omdat door blootstelling aan zonlicht er nog meer melatonine wordt geproduceerd, kan deze pigmentatie nog verergeren. Zwangere vrouwen gebruiken dus best de maximale zonnebescherming. Het zwangerschapsmasker verdwijnt normaliter vanzelf binnen het jaar na de geboorte. Indien dit niet zo is, wordt best een dermatoloog geraadpleegd. 

 

De hitte van de zon op de buik kan op zich geen kwaad, op voorwaarde dat de zwangere vrouw zelf niet oververhit geraakt en niet dehydrateert. Zorg dus voor voldoende innamen van water en respecteer bovenstaande tips. Smeer je minimaal om de 2 uur opnieuw in.  Zeker omdat je als zwangere vrouw sneller kan verbranden door hormonale veranderingen. 

 

Geneesmiddelen en zon

 

Sommige geneesmiddelen zorgen voor bijwerkingen wanneer je ermee gaat zonnen.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen fototoxische huidreacties en fotoallergische huidreacties. 

Bij de eerste, een fototoxische reactie reageert de huid extreem gevoelig op de zon. Er ontstaat roodheid en echte verbranding waarbij zelfs blaren mogelijk zijn. Typische komt dit voor op de plaats waar de zon geschenen heeft.  Bij het tweede soort reactie, de fotoallergische reactie kan er een huidreactie ontstaan over gans het lichaam, ook waar de zon niet scheen. Er is hierbij jeuk, eczeem en pijnlijke steken onderhuids mogelijk. Sommige geneesmiddelen kunnen zelfs beide types huidreacties veroorzaken wanneer je zont. 

Onderstaande tabel geeft een overzicht welke geneesmiddelen een fototoxische en/of fotoallergische reactie kunnen uitlokken. Als u één van deze geneesmiddelen neemt, pas dan zeker de tips voor veilig zonnen toe en vermijd indien mogelijk directe blootstelling aan de zon.

 

Een verdachte plek

Een melanoom heeft gevolgen voor alle leeftijden (met een piek rond de 55jaar) met een lichte meerderheid bij de vrouwen.

Huidtumoren zijn de enige die direct zichtbaar zijn met het blote oog. Van bij het verschijnen of de verandering van kleur, grootte of vorm van een vlek, moet een dermatoloog gecontacteerd worden.

Andere kenmerken die onmiddellijk moeten moeten gesignaleerd worden bij de arts zijn:

asymmetrie of onregelmatige kantjes, ruw gevoel, schilferig, een korst, jeuk, bloedend, lekkend of een wonde die niet geneest.

Bij een vroege diagnose volstaat een chirurgische ingreep. In een verder stadium (uitbreiding naar lymfeklieren) ligt de hoop op genezing aanzienlijk lager, ondanks de grote medische vooruitgang (gerichte therapieën, immuuntherapie).

Preventie en vroegtijdige diagnose zijn dus van levensbelang.

zonneproducten alle merken

 

 

 

  • PayPal
  • Payconiq
  • Mastercard
  • Bancontact/Mistercash
  • Visa
  • Maestro
  • iDeal
  • Belfius
  • ING HomePay
  • AXA
  • KBC-CBC Online
  • BNP Paribas
  • Sofort Banking
  • Overschrijving
  •        
  • logo bpost
  • logo dpd