CONTACT

Webshop logo
Bekijk alle categorieën
Subtotaal:

Er bevinden zich momenteel geen items in uw winkelwagen.

Items toevoegen

Zwangerschap en geneesmiddleen

Terug naar overzicht

11/09/2017

Zwangerschap en geneesmiddleen

Zwangerschapspathologieën waarvan de behandeling niet mag onderbroken worden.

 

 

Pre-existentiële chronische hypertensie

Men spreekt van chronische of pre-existentiële hypertensie wanneer die bestond voor de zwangerschap of optreedt voor de 20e zwangerschapsweek, en minstens 12 maand na de zwangerschap aanhoudt. De incidentie bedraagt ongeveer 2%. Bij vrouwen met milde pre-extitensiële hypertensie wordt de medicamenteuze therapie soms stopgezet. Echter bij een ernstiger vorm wordt de therapie altijd gecontinueerd en is tweedelijns prenatale begeleiding aangewezen.
Zwangerschappen bij vrouwen met hypertensie zijn geassocieerd met prematuriteit, intra-uteriene groeivertraging, solutie placenta en foetale dood. De kans op problemen neemt toe met de hoogte van de bloeddruk. Ook het optreden van pre-eclampsie speelt hierin een rol. Vrouwen met matige tot matige pre-extitentiële hypertensie hebben respectievelijk een kans van 25 tot 50% om pre-eclampsie te ontwikkelen. Medicamenteuze behandeling van hypertensie tijdens de zwangerschap geeft echter waarschijnlijk geen vermindering van de ongunstige invloed op hypertensie van de zwangerschap en geeft enkel verbeterde uitkomsten op de morbiditeit van de moeder.

Methyldopa en bètablokkers (labetolol) zijn de middelen van keuze. Calciumantagonisten (nifedipine of verapamil) zijn onvoldoende onderzocht in het eerste trimester. Studies bevestigen een mild verminderd risico bij acetylsalicylzuur (80mg/dag) behandeling.

 

 

Hypo- en hyperthyreoïdie

Vrouwen met hypothyreoïdie hebben tijdens de zwangerschap meer thyroxine nodig. Adviseer vrouwen direct na een positieve zwangerschapstest contact op te nemen met hun huisarts en de dosis thyroxine in eerste instantie met 30% te verhogen. De huisarts controleert gedurende de ganse zwangerschap elke 4 weken de schildklierfunctie. Men streeft hierbij naar een TSH-waarde van 1 tot 2mU/l.

Vrouwen die voor hyperthyreoïdie behandeld worden met de combinatie van een thyreostaticum en thyroxine worden voor de conceptie verwezen naar de internist voor ofwel ablatiebehandeling met titratiemethode, ofwel omzetting naar monotherapie met een thyreostaticum. Na behandeling met radioactief jodium wordt zwangerschap de eerstvolgende 6 maanden afgeraden. Indien gekozen wordt voor behandeling met thyreostatica, wordt propylthiouracil verkozen in het 1e trimester en thiamazol in het 2e en 3e trimester (monotherapie, zo laag mogelijke dosis). Bij vrouwen met de ziekte van Graves (ook door behandeling) worden antistoffen bepaald. Deze antistoffen kunnen een foetale hyperthyreoïdie veroorzaken. In dergelijk geval wordt doorbehandeld met thyreostatica zoals eerder beschreven.

 

Astma

Astmamedicatie mag preconceptioneel niet afgebouwd worden. Onderbehandelijk leidt namelijk vaak tot hypoxie en.of exacerbaties met een hogere kans op complicaties (zwangerschapshypertensie, partus prematurus, groeivertraging en laag geboortegewicht). Salbutamol, terbutaline, beclomethason en budosonide kunnen in het algemeen in de gebruikelijke dosering zonder problemen worden doorgegeven. Echter, bij een zware exacerbatie weegt het voorkomen van hypoxie zwaarder door dan de eventuele risico’s  van systemische corticosteroïden voor de foetus en de zwangere.

 

Depressie en angststoornissen

Bij depressie en angststoornissen tijdens de zwangerschap verdient een niet-medicamenteuze aanpak de voorkeur. Soms kan het starten of verder zetten van een behandeling met antidepressiva evenwel gewettigd zijn.

Voor geen enkel antidepressivum is een teratogeen effect uit te sluiten, maar onbehandelde depressie tijdens de zwangerschap geeft daarentegen ook een negatieve invloed op de zwangerschap. Tricyclische  antidepressiva en SSRI’s hebben de voorkeur. De dosis wordt soms verhoogd tijdens de 2e en 3e trimester omwille van gewijzigde farmacokinetiek.Bij langdurig gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap worden bij de neonaat soms ontwenningsverschijnselen gezien.

 

Diabetes

Vrouwen met diabetes hebben tijdens de zwangerschap verhoogde kans op miskraam,pre-eclampsie, prematuriteit, foetale sterfte, een kind met congenitale aandoeningen, macrosomie, perinatale mortaliteit en postnatale adaptie (zoals hypoglycemiën). Diabetische retinopathie kan tijdens de zwangerschap sneller verslechteren. Informeer vrouwen met diabetes over de wenselijkheid van goede glycemische instelling rond de conceptie, omdat aangetoond is dat dit aangeboren afwijkingen kan voorkomen. Vrouwen met diabetes type 1 en type 2 met actuele kinderwens moeten doorverwezen worden naar een internist. Orale bloedglucoseverlagende middelen worden bij voorkeur preconceptioneel omgezet in humaan insuline. Zowel de verloskundige begeleiding als de medicamenteuze begeleiding van diabetespatiënten is een tweedelijnszorg.

 

Epilepsie

De uitkomst van de zwangerschap bij vrouwen met epilepsie, is al dan niet behandeld minder gunstig dan in de algemene populatie. Er is een verhoogde incidentie van doodgeboorte, miskraam, vroeggeboorte, laag geboortegewicht en congenitale afwijkingen. De factoren verantwoordelijk voor deze ongunstiger uitkomst zijn complex, en betreffen mogelijk de aandoening zelf, de frequentie van de epilepsie-aanvallen tijdens de zwangerschap, socio-economische factoren, en waarschijnlijk als belangrijkste factor, de anti-epileptica. Voor vele anti-epileptica bestaat er inderdaad een risico van teratogeniteit. Vaak echter mag men bij vrouwen met epilepsie de behandeling niet stoppen, en moet het teratogene risico afgewogen worden tegenover het risico voor de foetus bij het optreden van epileptische aanvallen van de moeder.

Mogelijkheden voor de neuroloog zijn het afbouwen van de medicatie als iemand 2jaar aanvalsvrij is geweest of de medicatie zo mogelijk terugbrengen naar monotherapie in een zo laag mogelijke dosering met een stabiele bloedspiegel.

 

 

  • PayPal
  • Payconiq
  • Mastercard
  • Bancontact/Mistercash
  • Visa
  • Maestro
  • iDeal
  • Belfius
  • ING HomePay
  • AXA
  • KBC-CBC Online
  • BNP Paribas
  • Sofort Banking
  • Overschrijving
  •        
  • logo bpost
  • logo dpd