CONTACT

Webshop logo
Bekijk alle categorieën
Subtotaal:

Er bevinden zich momenteel geen items in uw winkelwagen.

Items toevoegen

Goed uitgerust op reis

Terug naar overzicht

28/06/2018

Goed uitgerust op reis

Goed uitgerust op reis

 

Het is zover, de zomer staat voor de deur en u bent misschien al uw koffers aan het pakken om op vakantie te vertrekken naar de zon. Een zorgeloze vakantie, dat is wat iedereen wil.

Maar andere voeding, hogere temperaturen, ongedierte, ander slaapritme… kunnen op vakantie voor ongemakken zorgen. Gelukkig kan je ze ook voorkomen of snel een halt toeroepen als je goed voorbereid op vakantie vertrekt.

 

DE REISAPOTHEEK 

Een zorgvuldig samengestelde apotheek is onmisbaar voor een zorgeloze vakantie. 

 

 

CHECKLIST

    •    Uw persoonlijke medicatie

    •    EHBO-kit  (pleister, windels, kompres, ontsmetting, splinterpincet, schaar)

    •    Medicatie tegen reisziekte

    •    Medicatie tegen constipatie

    °      Middel tegen diarree

    °       Middel tegen krampen

    •    Medicatie tegen misselijkheid, maagklachten

    •    Pijnstillend en koortswerend middel

    •    Zalf tegen insectenbeten, tekentang

    *     Zalf tegen spier-en gewrichtspijn

    •    Insectenwerend middel

    °      Tekentangetje

    •    Zonnecrème en aftersun

    °       Lippenbalsem met zonnebescherming

    °       Anti-allergicum

    °       Schaar, splinterpincet

     .

 

    Extra voor exotische bestemmingen

    •    Medicatie tegen malaria

    •    Medicatie tegen hoogteziekte

    •    Antibiotica

    •    Steriele injectienaalden

 

 

Extra voor baby’s en peuters

 

 *    rehydratatiemiddel in geval van diarree

   *    fysiologisch serum

   *    pijn-en koortswerend middel

   *    zalf tegen blauwe plekke, schaafwonden

   *    aangepaste zonnecrème en insectenwereld middel

 

Varia

    Koortsthermometer
    Handontsmetting
    Middel tegen SOA (Sexueel overdraagbare aandoeningen)
    Oordopjes
    Steunkousen voor tijdens de reis

    Middel om water drinkbaar te maken

 

 

EIGEN MEDICATIE

Elke patiënt die medicatie neemt, zou de samenstelling op stofnaam moeten kennen. Geneesmiddelen voor chronische aandoeningen neemt hij best dubbel mee: in de handbagage éen en één in de valies. Niet alle geneesmiddelen zijn in alle landen verkrijgbaar. Voor sommige geneesmiddelen (en zeker als de patiënt wegwerpnaalden nodig heeft) is een Belgisch doktersattest nodig die in een internationale voertaal moet zijn opgesteld. Als de dokter toch bezig is met zo’n attest, dan is het altijd goed als hij daar, naast de samenstelling, ook de dosering in vermeldt. Eventuele allergieën kunnen er ook op genoteerd worden. In nood maak je het zo veel eenvoudiger voor de lokale arts/ apotheker. Nuttige tip: Download  het ‘Belgisch geneesmiddelenpaspoort. Opgepast! Dit wordt door bepaalde landen en voor zeker geneesmiddelen die onder de opiumwet vallen niet als doktersattest aanvaard.
Vaak vergeten brilafhankelijke patiënten om een voorschrift aan de oogarts te vragen vooraleer ze op reis vertrekken. En hoewel heel wat reisverzekeraars ook het nasturen van een reservebril in de polis vervat hebben is een reservebril geen overbodige luxe. Vergeet niet dat sommige medicatie zon/warmte-gevoelig is of middelen die fotosensibel of fototoxisch zijn. Denken we maar aan tieners aan wie anti-acnemiddelen voorgeschreven werden, of patiënten die bepaalde ontstekingsremmers, antidepressiva of antibiotica innemen… Vertrekken jongeren voor een paar maanden op een verre vakantie? Weet dan dat de kwaliteit van condooms niet overal even goed gecontroleerd wordt als in Europa…

 

 

Typische problemen…

 

Bij:

  • Stomapatiënten: bij het opstijgen daalt de luchtdruk, gassen zetten uit en darmgassen eisen hun plaats op. Voor stomapatiënten kan dit problemen geven. Extra stomazakjes zijn geen luxe.
  • Patiënten met problemen met het middenoor: bij het opstijgen zet de lucht in de middenoorholte uit. Om die overdruk op te lossen wordt de lucht via de middenoorholte naar de sinussen afgevoerd. Bij het dalen gebeurt het tegenovergestelde en wordt lucht naar de middenoorholte gezogen. Bij een verkoudheid of infectie ervaart de patiënt pijn. Tip: slikken, ostentatief geeuwen of het drukverschil oplossen dor de mond en de neus af te sluiten en zogezegd uit te ademen. Patiënten die weten dat het daken aangezichts- of hoofdpijn veroorzaakt, zijn vaak geholpen door een vasoconstrictor spray te gebruiken, net voor het dalen.
  • Duikers: (diepzee)duiken tot op de laatste dag en dan op het vliegtuig stappen? Zeer slecht idee. Wie duikt neemt meer stikstofgas op. Het lichaam heeft tot 24u nodig om die overmaat kwijt te spelen. Wie sneller op een vliegtuig stapt, riskeert dat die stikstofbellen te groot worden om via de longen uitgeademd te worden. Gevolg: decompressiesymptomen.
  • Wat na een hartaanval of een cva?
    Het is onzin om te denken dat wie een hartaanval heeft overleefd of een cva niet meer mag vliegen… Wel is het zo dar alle artsen zullen aanraden om zeker na een cva de eerste zes maanden met beide voeten op de grond te blijven.
  • Tandpijn? Best voor het vertrek de tandarts raadplegen. In tanden die door cariës zijn aangevreten, kunnen zich kleine luchtbelletjes vastzetten. Door verandering in luchtdruk zetten die uit, wat de oorzaak kan zijn van ernstige tandpijn.
  • Diabetespatiënten: zeker als er bepaalde tijdzones overschreden worden, moeten diabetespatiënten hun therapie soms aanpassen. De meeste luchtvaartmaatschappijen kunnen op lange vluchten zorgen voor extra maaltijden.
  • Mensen met ernstige allergie. Het gezond verstand primeert: op korte vluchten zijn er zelfden problemen, voor lange vluchten is het goed om bij ernstige voedselallergieën de luchtvaartmaatschappij te verwittigen.
  •  

 

 

 

ENKELE VAAK VOORKOMENDE KWAALTJES

 

Reisziekte

Zowel kinderen als volwassenen kunnen tijdens (lange) autoritten braakneigingen krijgen, misselijk en /of duizelig worden. Doorgaans wordt dit veroorzaakt door onregelmatige, bruuske of schommelende bewegingen. Doordat de bewegingen niet overeen komen met wat je ziet, raakt je evenwichtsorgaan in de war. Medicatie tegen reisziekte vb Cocculine  mag gebruikt worden voor kinderen en volwassenen.

Wat ook helpt is een lichte maaltijd vooraf, altijd in de rijrichting kijken, en als het kan vooraan zitten. Ook een frisse geur en regelmatig lucht happen helpt.

 

Hoogteziekte

Trek je erop uit in de bergen, dan kan hoogteziekte je parten spelen. Hoogteziekte wordt veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof op grote hoogte en kan vanaf een hoogte van 2000m optreden. Je herkent het aan misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn,… Door voldoende water te drinken en te rusten kan je het probleem oplossen. Om het te voorkomen is het belangrijk dat je geleidelijk in de hoogte klimt zodat je lichaam de tijd krijgt om zich aan te passen aan het hoogteverschil. Beginnen je gezicht, handen of enkele te zwellen, daal dan meteen weer af. 

 

Diarree

Besmet water en voedsel zijn doorgaans de boosdoener van reizigersdiarree. Je kan het voorkomen door regelmatig je handen te wassen met een desinfecterende zeep, of droogwassen met een alcogel, geen kraantjeswater drinken, groenten en fruit grondig schoonmaken en geen rauw vlees of rauwe vis eten.

Indien je toch te maken heeft met diarree, drink dan veel water, en neem dan een kuur met herstellende darmflora (vb enterol, imutis, probactiol,..) en eventueel een medicijn om de diarree te stoppen (vd imodium). Heb je na 3 dagen nog steeds last van diarree, contacteer dan een arts. Baby’s en kinderen lopen doorgaans sneller diarree op en hebben ook snel het risico om uit te drogen. Voldoende water drinken, al dan niet met een rehydratatiemiddel erin opgelost, is een must. Mindert de diarree niet binnen de 12 uur, raadpleeg dan een arts.

 

Constipatie

Een  andere omgeving en  hogere temperaturen leiden bij sommige mensen tot een vervelend, opgeblazen gevoel en constipatie. Veel water, vezelrijke voeding en vers fruit (pruimen, vijgen, peren, kiwi’s) én beweging helpen constipatie tegen te gaan. Vermijd alcohol en caffeïne. Een laxeermiddel  (vb dulcolax) kan even soelaas brengen, maar overdrijf er niet mee.

 

Hoofdpijn

Om te voorkomen dat een  hoofdpijn uw vakantie niet vergalt: een middel tegen hoofdpijn.

 

Koorts

Baby’s en kinderen kunnen plots te maken krijgen met (hoge) koorts. De redenen zijn heel uiteenlopend: van vermoeidheid, slechte etenswaren, oververhitting. Je kan een koortswerend middel toedienen om de koorts te doen zakken, maar vergeet niet om je kind nauwlettend in de gaten te houden de volgende uren en dagen én voldoende water te laten drinken. Is de koorts de volgende dag weg, dan hoef je je doorgaans geen zorgen te maken.

 

Insectenbeten

Insectenbeten zijn meestal onschadelijk, maar heel vervelend.

Je kan ze voorkomen door je te beschermen met een insectenwerend middel. Heb je een hekel aan het smeren van verschillende producten op je lichaam, dan kan een 2-in1 product handig zijn (vb Picasol is een insectenwerend en zonbeschermende lotion  in éen.) Bij baby’s en kinderen 

is het aan te raden om voorzichtig om te springen met insectenwerende  producten. Beter om ze hiertegen te beschermen door ze onder een anti-muggennet te laten slapen. 

Heeft een insect toch de kans gekregen om jou of je kind te prikken, check dan altijd eerst of er al dan niet een angel in de huid zit en verkoel de plek met een ijsblokje. Breng daarna een zalf tegen insectenbeten aan ( vb cremicort, fenigel, calmiderm,)

 

Kwallenbeten

Draag tijdens het zwemmen in de zee watersandalen om steken of beten te voorkomen. Maar let ook op op het strand waar je loopt. Heeft een kwal je dan toch te pakken, verzacht dan de beet met een koele, vochtige doek. Doorgaans zijn kwallenbeten heel onschuldig en veroorzaken ze alleen een heel onaangenaam, branderig gevoel. Lijkt de kwallenbeet grote en dikker te worden, ga dan langs bij de medische post.

 

Tekenbeten

Teken verschuilen zich in het gras, struiken en bomen. Je kan je er tegen beschermen met een insectenwereld middel. Toch blijft het aangewezen om na een dagje in de natuur je lichaam te checken op tekenbeten, zeker op warme, vochtige plaatsen zoals lies, oksel, knieholtes, buik en haar. Ben je door een teek gebeten, haal het beestje dan zo snel mogelijk weg met een tekentang. Trek hem er met een licht draaiende beweging uit en let erop dat je hem helemaal verwijdert. Ontsmet vervolgens het wondje. Komt er een rode vlek op de wond, krijg je koorts of heb je veel tekenbeten gehad tijdens je vakantie, ga dan eens langs bij de arts.

 

Zonnebescherming

De beste bescherming is in de schaduw blijven tussen 12 en 16h. Gebruik een hoedje of pet voor de gevoeligste plaatsen op het gelaat en de nek.

Om uw huid te beschermen: een zonnecrème met een beschermingsfactor die aangepast is aan uw huidtype. Neem ook een balsem mee voor als u een zonnebrand oploopt. Bescherm ook uw lippen.

 

Zonnebrand

Zonnebrand is een brandwond als gevolg van overmatige blootstelling aan zonnestralen of uv-stralen (zonnebank). Deze brandwonden kunnen ernstig of minder ernstig zijn. De huid is rood en pijnlijk en kan gaan vervellen. Op de verbrande zones kunnen ook kleine blaren verschijnen.

Elke huid beschikt over een natuurlijke bescherming tegen uv-straling maar deze is beperkt. Het is dan ook noodzakelijk om extra bescherming aan te brengen.

Er bestaan 6 verschillende huidtypes:

    •    Huidtypes 1 en 2 (lichte huid, sproeten, rossig of blond haar, lichte ogen): verbrandt snel, wordt altijd rood

    •    Huidtypes 3 en 4 (lichtgetinte tot getinte huid, donkerblond tot donker haar, donkere ogen): verbrandt zelden, wordt soms rood

    •    Huidtypes 5 en 6 (donkere huid, donker tot zwart haar, donkere ogen): verbrandt zelden, wordt niet rood

Het risico op zonnebrand hangt niet uitsluitend af van het huidtype (individuele gevoeligheid). Het is ook afhankelijk van de leeftijd en de blootstellingsomstandigheden (zee, bergen, boot), het moment van de dag, de duur van de blootstelling enz. Neem daarom op ieder moment de passende maatregelen om je huid te beschermen, zo vermijd je zonnebrand.

Bij kinderen die verbrand zijn door de zon, is het risico veel groter dat ze op latere leeftijd huidkanker ontwikkelen. Om die reden wordt aangeraden kinderen te beschermen met kleding (T-shirt, speciale uv-werende kleding, hoedje, pet enz.) en een zonnebril en hen op de warmste uren van de dag uit de zon te houden. Baby's mogen nooit blootgesteld worden aan de zon, hou ze dus in de schaduw.

 

Hoe verzorg je zonnebrand?

Om zonnebrand correct te verzorgen, moet je eerst:

    •    De huid beschermen tegen de uv-straling door uit de zon te gaan of iets aan te trekken

    •    De huid minstens 15 à 20 minuten afkoelen onder stromend lauw water.

    •    Breng (tot 6x per dag) een dikke laag Flamigel aan tot de roodheid en de pijn verdwenen zijn en de huid niet meer vervelt. Dek de laag Flamigel® niet af, laat de gel intrekken.

 

 

Spijsvertering

een ontregelde darmtransit komt regelmatig voor op reis en is de vijand van elke reiziger. Toch is het nog altijd een van de meest voorkomende ongemakken op reis. De hitte, een andere keuken, lange verplaatsingen, de stress van het reizen, noem maar op, het zijn allemaal elementen die darmklachten kunnen geven. Sommige voedingssupplementen op basis van planten kunnen de spijsvertering vlotter doen verlopen. (vb digestie, emestyl )

Er zijn ook voedingssupplementen te verkrijgen op basis vn melkzuurbacteriën voor een optimaal darmcomfort. Heeft u snel last van uw spijsvertering? Begin uw kuur dan ruim op voorhand.

 

Voedselvergiftiging

Rauwe, bedorven, slecht bewaarde en/of slecht bereide voedingswaren kunnen voor een voedselvergiftiging zorgen, met braken en (eventueel) diarree tot gevolg. Je kan dit voorkomen door voedsel dat al lange tijd in een warme omgeving staat en slecht doorbakken voedsel te mijden.Gebruik enkel flessenwater. Verder is het een beetje uitzieken, meestal ben je er ook weer snel vanaf. Is dit niet het geval, raadpleeg dan een arts.

 

 

Blaasontsteking

Een verminderde weerstand door een vermoeiende reis, niet de tijd nemen om rustig naar toilet te gaan en/of een gebrekkige hygiëne of juist overdreven hygiëne kunnen voor een blaasontsteking zorgen. Vrouwen krijgen er meer last van dan mannen. Cranberrysap of cranberry extrakt in tabletten zoals Uricran, zijn natuurlijke middelen om een blaasontsteking aan te pakken. Veel water drinken. Doet het plassen echt pijn , dan dient een extra pijnstiller genomen te worden. Raadpleeg een arts indien de ontsteking langer duurt dan 2 dagen.

 

Koortsblaasjes

Deze onschuldige aandoening komt voor op of rond de lippen op het moment dat je verzwakt bent. Meestal krijg je eerst te maken met jeuk of een branderig gevoel en verschijnt er dan een rode vlek  met kleine blaasjes gevuld met vocht. Na enkele dagen barsten deze open en ontstaan zweertjes die vanzelf uitdrogen. Gebruik steeds een lipstick met totale zonnebescherming (SPF50).

 

 

NOG EEN LAATSTE CHECK! UW VACCINATIES

Bij reizen naar sommige landen zijn vaccinaties aangeraden of noodzakelijk. Sommige landen vereisen zelfs een bewijs van vaccinatie, een inentingscertificaat of vaccinatieboekje. Via de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) nl. www.itg.be kan je doorklikken naar ‘reisgeneeskunde’. Vul het land van bestemming in en er wordt een overzicht gegeven van de noodzakelijke inentingen. 

Raadpleeg uw arts voor bijkomend advies ten laatste 6 weken voor vertrek.

Check ook uw vaccinatie om de 10 jaar tegen tetanus en difterie.

 

 

 

 

ENKELE NUTTIGE TIPS 

 

Tips om een jetlag te vermijden

Een jetlag is een verstoring van ons dag- en nachtritme. Dit kan ontstaan wanneer er een groot tijdsverschil is tussen de plaats van vertrek en de plaats van bestmming. Vooral wanneer je naar het oosten reist (bvb. van Londen naar Tokyo) kan je hier last van hebben. Bij het vliegen naar het noorden of het zuiden worden meestal weinig tijdzones gepasseerd en is de kans op jetlag kleiner. 

Enkele tips:

  • Vermijd middelen die het slaappatroon verstoren: alcohol, cafeïne, slaap- en kalmeermiddelen 
  • Zorg er indien mogelijk voor dat u lichaam in goede conditie is voor vertrek
    Beweeg voldoende
    Eet regelmatig en evenwichtig
    Pas je zo snel mogelijk aan: verander uw uurwerk naar de tijd van het land van bestemming
    Eet en slaap op het vliegtuig zoals op het land van bestemming

 

 

 

 

Tips bij langdurig stilzitten

Vanaf 3 uur vliegen of rijden moet je dikwijls langdurig stilzitten en heb je beperkte beweeglijkheid. Dit verhoogt het risico op veneuze trombose en longembolie. Sommige personen hebben hierop een verhoogd risico: personen die al eerder een trombose of een long- embolie hadden of bij een eerstegraadsverwant,bij zwangerschap en tot 1 maand na de bevalling. Ook roken, obesitas en patiënten met bestaande spataders hebben een extra risico.

Drink tijdens de vlucht voldoende water, geen alcohol en strek regelmatig de benen en de tenen. Draag steunkousen tijdens de vlucht. vanaf 5uur vliegen worden een steunkous van  het type Klasse I aangeraden.

Drugswetgeving

In sommige landen is de drugswetgeving zeer streng en vallen geneesmiddelen die hier vrij te koop zijn, onder de inbreuk op de drugswetgeving. Maar ook in Europa vallen vrij courante geneesmiddelen (zoals bijv. Rilatine, slaap- en kamleermiddelen etc…) onder de Opiumwet. Voor reizen binnen het Schengengebied heb je hiervoor een speciale verklaring nodig die bij de dienst Verdovende Middelen van het FAGG moet worden aangevraagd. Voor reizen buiten het Schengengebied kan de patiënt op de site van de International Narcotics Control Board over elk land afzonderlijk krijgen. Bovendien heeft het Belgisch ministerie van buitenlandse Zaken een prima site waarop je, per land, reisadvies kunt krijgen. Niet zeker? Neem geen risico. Een telefoontje naar de ambassade van het land van bestemming kan veel doen. 

 

 

Weet waar je bent

Deze alinea hadden we er een paar jaar geleden nooit bij gezet… Door de onveiligheid die er op dit moment overal te wereld heerst en na de aanlagen in de VS, Frankrijk, Egypte, Turkije… is het geen overbodige luxe om zich voor vertrek bij onze eigen overheid te registreren. Op de site travellersonline.diplomatie.be kan de reiziger op vrijwillige basis noteren waar hij naartoe gaat. In het geval van incidenten, natuurrampen of aanslagen weet de overheid niet alleen naar wie ze op zoek moet gaan, maar kan ze ook rechtstreeks steun, advies en hulp geven. De gegevens worden vertrouwelijk behandeld en verwijderd van zodra de terugkeerdatum overschreden is.

 

 

Alvast een zorgeloze en ontspannende vakantie toegewenst!

 

 

  • PayPal
  • Payconiq
  • Mastercard
  • Bancontact/Mistercash
  • Visa
  • Maestro
  • iDeal
  • Belfius
  • ING HomePay
  • AXA
  • KBC-CBC Online
  • BNP Paribas
  • Sofort Banking
  • Overschrijving
  •        
  • logo bpost
  • logo dpd