CONTACT

Webshop logo
Bekijk alle categorieën
Subtotaal:

Er bevinden zich momenteel geen items in uw winkelwagen.

Items toevoegen

Tandproblemen

Terug naar overzicht

09/04/2022

Tandproblemen

Wat zijn de meest voorkomende tandproblemen en wat kan je eraan doen?

Slechte adem (halitose)

 

Omdat je je eigen adem niet kan ruiken, besef je soms niet eens dat je een slechte adem hebt tot iemand anders je er attent op maakt. De kwalijke geuren zijn meestal afkomstig van bacteriën in je mond. Ze breken voedselresten af en produceren daarbij onwelriekende zwavelverbindingen. De bacteriën gedijen vooral in een droge mond. ’s Nachts is je mond het droogst: daarom heeft bijna iedereen een “ochtendadem”.

Onwelriekende adem kan ook afkomstig zijn van tabak, koffie en alcohol of voedingsmiddelen zoals look, ui, ansjovis en voeding met een hoog vetgehalte. Maar zelfs vasten en caloriearm eten kunnen je adem bederven: je beperkt dan immers de speekselstroom die essentieel is om voedselresten te verwijderen. Halitose kan ook veroorzaakt worden door onderliggende ziekten en het gebruik van bepaalde medicijnen.

 

 

Wat doe je eraan?

 

  • Poets en flos na elke maaltijd. Gebruik daarna een mondspoeling die helpt bacteriën te elimineren

    (bv. Listerine®) die meteen ook voor een frisse mond zorgt.

 

  • Reinig met je tandenborstel (zonder tandpasta) ook je tong, de binnenkant van je wangen en je gehemelte. In de apotheek zijn ook speciale tongschrapers beschikbaar.
  • Vermijd een droge mond: drink vaak en kauw goed: hoe minder je kauwt, hoe minder speeksel je produceert. Citrusvruchten en vezelrijk voedsel stimuleren de speekselproductie.

 

Wat doe je eraan?

  • Poets en flos na elke maaltijd. Gebruik daarna een mondspoeling die helpt bacteriën te elimineren

 

  • Reinig met je tandenborstel (zonder tandpasta) ook je tong, de binnenkant van je wangen en je gehemelte. In de apotheek zijn ook speciale tongschrapers beschikbaar.
  • Vermijd een droge mond: drink vaak en kauw goed: hoe minder je kauwt, hoe minder speeksel je produceert. Citrusvruchten en vezelrijk voedsel stimuleren de speekselproductie.

 

 

Tandplak (plaque) en tandsteen

 

Je tandoppervlak is bedekt met een doorzichtige film waarop bacteriën zich makkelijk kunnen vasthechten. Ze voeden zich met suikers en voedselresten in de mond, vermenigvuldigen zich snel en vormen een witgele, kleverige afzetting op de tanden. Dat noemen we tandplak, en het is de bron van alle kwaad. De bacteriën zetten immers suikers om in zuren die het tandglazuur aantasten. Langdurige afzetting van tandplak is bovendien de hoofdoorzaak van tandvleesproblemen.

Tandplak vormt zich snel na elke maaltijd en stapelt zich op op moeilijk bereikbare

plaatsen zoals tussen

de tanden, tussen

de tandvleesrand

en de tandhals en

op kauwvlak van de achterste tanden. Als je tandplak niet dagelijks en grondig verwijdert, gaat hij verkalken en krijg je harde tandsteen die enkel nog door de tandarts verwijderd kan worden.

 

 

Wat doe je eraan?

 

  • Poets twee keer per dag je tanden, reinig goed tussen je tanden en gebruik een aangepaste mondspoeling (bv. Listerine® Actieve Tandsteen Controle).
  • Mijd suikers buiten de maaltijden: ze vormen de geknipte voedingsbodem voor bacteriën.
  • Laat minstens één keer per jaar tandsteen verwijderen door je tandarts. De ziekteverzekering betaalt dit terug als je het vorige kalenderjaar op tandartsbezoek geweest bent

 

 

Tandbederf (cariës)

 

De zuren die geproduceerd worden door bacteriën in je mond kunnen heel wat schade aanrichten. Eerst raakt het tandglazuur aangetast. Als je goed oplet zie je een matwit vlekje of een bruine verkleuring. Vervolgens ontstaat er een gaatje in de dentine (het ivoor): pas dan begin je pijn te voelen. Echt pijnlijk wordt het wanneer de infectie de tandpulpa bereikt waar de bloedvaten en zenuwen zitten.

Als er niets wordt ondernomen, kan de cariës ook het omliggende weefsel aantasten en een pijnlijk abces doen ontstaan waardoor de tand kan uitvallen. In het ergste

geval kunnen bacteriën via de bloedbaan de gewrichten en

organen als het hart en de nieren bereiken.

 

Wat doe je eraan?

 

  • Beperk je consumptie van snoep, frisdranken en zure vruchtensappen.
  • Fluoridetandpasta’s en mondspoelingen met fluoride helpen om je tandglazuur te verstevigen.
  • Ga regelmatig op controle bij de tandarts, ook als je niets merkt. Ga meteen zodra je pijn voelt. Je tandarts zal het beschadigde weefsel weghalen en de gaatjes vullen. Als de pulpa aangetast is, moet ook de tandzenuw verwijderd worden. Is de schade te groot, dan zit er niets anders op dan de tand te trekken.

 

 

Tandvleesontsteking (gingivitis)

 

Tandvleesontsteking is een infectie van het zachte weefsel rond je tanden. Ze wordt meestal veroorzaakt door tandplak aan de tandvleesrand: die bevat immers bacteriën die het tandvlees aanvallen.

In het begin is je tandvlees plaatselijk rood en gezwollen. Als je de ontsteking niet behandelt,

kan het tandvlees gaan bloeden

en raakt ook het bindweefsel

aangetast dat het tandvlees vasthecht aan de tand.

Daardoor wordt de spleet tussen het tandvlees en de tand wijder en kan de tand los komen te staan (zie “Parodontitis”).

 

Wat doe je eraan?

  • Stop met roken: het risico op tandvleesontsteking is groter bij rokers.
  • Blijf zelfs bij bloedend tandvlees poetsen, flossen en spoelen: de kans is groot dat de ontsteking na enkele dagen verdwijnt.
  • Je kan een mondspoeling met extra fluoride gebruiken om tandplak te helpen verminderen en tandvleesproblemen te helpen voorkomen.
  • Ook tandsteen kan ertoe leiden dat het tandvlees geïnfecteerd raakt. Ga jaarlijks naar je tandarts om die weg te laten halen.
  • Heb je last van bloedend en gezwollen tandvlees, ga dan zo snel mogelijk naar je tandarts zodat de ontsteking niet evolueert naar parodontitis.

 

 

 

Parodontitis

 

Als een tandvleesontsteking oprukt naar dieperliggende weefsels, spreken we van parodontitis. De bacteriën infecteren dan het steunweefsel rond de tanden, waardoor het tandvlees loskomt van de tand. Daartussen ontstaat dan een opening of “pocket” waarin onbereikbare bacteriën zich vermenigvuldigen en dieper kruipen. De ontsteking kan uiteindelijk het bot bereiken en de tandwortel aanvallen. De tand komt los te staan en valt uiteindelijk uit.

Niet alle gevallen van tandvleesontsteking

evolueren naar parodontitis. Erfelijke aanleg en je immuunsysteem spelen

ook een rol. Parodontitis kan ernstige gevolgen hebben.

Bacteriën kunnen zich in het lichaam verspreiden en aanleiding

geven tot bloedklonters.

Een zwangere vrouw met parodontitis heeft meer kans op vroeggeboorte of een baby

met een laag geboortegewicht. Diabetespatiënten zijn

gevoeliger voor parodontitis en hebben meer parodontale zorg nodig.

 

Parodontitis behandelen

Een gespecialiseerde parodontoloog zal:

 

  • Voorkomen dat de aandoening zich verspreidt door de oorzaak ervan op te sporen (stand van de tanden, gebrekkige mondhygiëne, roken, genetische oorzaken, ziekten...).
  • De ziekte controleren door al het aangetaste weefsel weg te halen en de tand te desinfecteren.
  • Het beschadigde weefsel herstellen of regenereren. 

  

 

Abces

 

Langs een gaatje in de tand kunnen bacteriën de tandzenuw bereiken en doen afsterven. De bacteriën gaan dan woekeren in de zenuwholte en de wortelkanalen.

Etter (die uit dode cellen en bacteriën bestaat) hoopt zich op onder de tand. Hij vindt niet meteen een uitweg en zet de tand en de omliggende weefsels onder druk. Dat is bijzonder pijnlijk en het kan ook je gezicht doen opzwellen. Soms baant de etter zich een weg naar buiten in het tandvlees. Zo’n opening noemen we een fistel.

Een abces kan ook een

verwikkeling van parodontitis zijn: als bacteriën diep

in de “pocket” tussen je tand

en het tandvlees doordringen, kan

er etter ontstaan die opgesloten raakt en de tand nog meer doet loskomen.

 

Een abces behandelen

  • Je tandarts zal in de eerste plaats proberen om de opgehoopte etter te draineren door het abces in te snijden of door de etter te laten ontsnappen via het wortelkanaal.
    Dat lucht meteen op.
  • Bij een parodontaal abces wordt de pocket vrijgemaakt en ontsmet zodat de etter naar buiten kan en de tand zich weer kan vastzetten.
  • Als een lokale behandeling niet mogelijk is, kunnen antibiotica gebruikt worden om de ontsteking te stoppen.
  • Soms moet de tand verwijderd worden om het abces te doen verdwijnen.

 

 

Een abces behandelen

 

  • Je tandarts zal in de eerste plaats proberen om de opgehoopte etter te draineren door het abces in te snijden of door de etter te laten ontsnappen via het wortelkanaal. Dat lucht meteen op!
  • Bij een parodontaal abces wordt de pocket vrijgemaakt en ontsmet zodat de etter naar buiten kan en de tand zich weer kan vastzetten.
  • Als een lokale behandeling niet mogelijk is, kunnen antibiotica gebruikt worden om de ontsteking te stoppen.
  • Soms moet de tand verwijderd worden om het abces te doen verdwijnen.

 

 

Gevoelige tanden

 

Gevoelige tanden worden veroorzaakt door een stukje blootliggend tandbeen (dentine) ter hoogte van de tandhals (waar het glazuur van de kroon overgaat in de wortel).

In dat tandbeen zitten microscopisch kleine kanaaltjes die in verbinding staan met de tandzenuw. Normaal gezien zitten ze onder een beschermend laagje van tandvlees of tandglazuur. Maar als het tandvlees teruggetrokken of het tandglazuur beschadigd is, komen de kanaaltjes bloot te liggen. Als jetanden dan in aanraking komen

met warmte, koude, zuur of zoet voedsel ontstaat er een prikkel die tot in de tandzenuw wordt geleid en voel je een plotse stekende pijn.

 

 Wat doe je eraan?

 

Tandglazuur is sterk, maar niet opgewassen tegen voortdurend knarsen of op je kiezen bijten.

Voedingswaren zoals tomaten, cirusvruchten of wijn bevatten zuren die de glazuurlaag kunnen aantasten. Maar ze zijn natuurlijk ook te gezond of te lekker om zomaar van je menu te schrappen. Een glas melk helpt schadelijke zuren neutraliseren.

 

 

Bekijk al onze tand -en mondhygiëne producten

 

 

  • PayPal
  • Payconiq
  • Mastercard
  • Bancontact/Mistercash
  • Visa
  • Maestro
  • iDeal
  • Belfius
  • ING HomePay
  • AXA
  • KBC-CBC Online
  • BNP Paribas
  • Sofort Banking
  • Overschrijving
  •        
  • logo bpost
  • logo dpd