CONTACT

Bekijk alle categorieën
Subtotaal:

Er bevinden zich momenteel geen items in uw winkelwagen.

Items toevoegen

INDEX MEDISCH MATERIAAL

B2B Kortingen zichtbaar na inloggen als professioneel

Absorberende kompressen
Alcohol ontsmettend
Allevyn wondzorg
Afdekdoeken
Afsluitdopjes infuus
Anti-doorligwonden
Apotheek
Aspiratiesonde
Ballonsondes
Baxter infuuszak
Beschermende shorten
Biatain wondzorg
Blaasspoeling
Bistourimesjes Swann Morton
Bloedafname
Bloedstelping
Bloeddrukmeters
Bluntnaalden
Borstvoeding
Buisverband
Cavilon
Catheters IV
Cicaplast verzorging
Coban
Compacte wondsets
Combur tests
Comfeel wondzorg
Compeed
COVID-19 bescherming
Curette
Dauerbinde
Dagelijks wassen patiënt
Daktarin spray
Debietregelaars
Delical
Dermografisch potlood
Dettol
Diagnosestrips
Doekjes ontsmettend
Draadjes verwijderen
Driewegkraan
Drinkvoeding
Duoderm wondzorg
EHBO (aanvulling)
EHBO koffers
Elastische windels
Enfit spuiten
Eosine
Ether
Eucerin 
Extensieset
Febelcare
Fixatie catheder
Fixatieverband
Fixatiewindels
Flaminal
Flocare
Foleykatheters
Fortimel
Fresubin
Gaasdeppers
Gehwol
Gereguleerde IV toediening
Glijmiddel steriel
Gripper
Glucosemeting
Haakjes voor zwachtels
Handzeep ontsmettend
Handgel ontsmettend
Handschoenen
Handschoenen 2 vingers
Hechtingsset
Hechtingsstrips
Hechting verwijderen
Hielprik
Hyalo4 wondzorg
Infuusvloeistoffen
Injectiepleisters
Injectievloeistoffen
Infuustrousses
Inotyol
Insulinespuiten
Insulinenaalden
Instrumenten wegwerp metaal
Instrumenten 
Instrumentendoos
Irrigatieset
Isobetadine
Irrigatorkan &toebehoren
IV-Catheters
Katheters IV

Katheteronderhoud
Knelbanden
Kleefpleisters (alle merken)
Kleefpleisters blauw horeca
Kraamzorg
kompressen niet-steriel
Kompressen steriel
Lavement &toebehoren
Lipikar huidverzorging
Lucht ontsmetten
Luierwissel
Logo verpleegkundige
Manicure
Matrasbeschermers
Medicatietoeding hulpmiddelen
Mediset Hartmann
Meetapparatuur
Mefix
Melolin
Mepilex
Mesoft
Menalind Hartmann
Micropore
MicroFine insulinenaalden
Moderne Wondzorg (alle merken)
Molicare
Molimed

Mondswabs
Mondmaskers
Morfinepomp startset
Naaidraad
Naaldcontainers
Naalden voor injectie
Naalden toebehoren
Nietjesverwijderaar
Non-woven kompressen
Onderzoekstafelpapier
Omnifix
Onderlegger
Onderzoekstafelpapier
Ontsmettingsdoekjes
Ontsmetting oppervlakten
Ontsmetten instrumente
n
Ontsmetten wond
Ontsmettingsalcohol
Pedicure
Peha-Haft
Pennaalden
Pillendoos
Priknaalden lancetten
Perfusie+ toebehoren
Perfusiesets
Port-a-cath spoelen
Rosidal
Saturatiemeters
Schoenovertrek
Serumstaander
Shorten wegwerp
Snelverband
Sondagesets
Sondes en toebehoren
Sondevoeding
Suprapubische sonde wisselen
SPS

Spinaalnaalden
Splitkompressen
Spuiten met naald
Spuiten zonder naald
Stellaline
Stethoscopen
Sterilisatiezakjes
Steriele wondsets
Steriele velden
Stitch cutter
Swann Morton
Swabs
Tegaderm wondzorg
Tena
Thermometers
Thuiszorg (alle hulpmiddelen)
Thuishospitalisatie
Toiletstoelen
Tuberculinespuiten
Urinalen
Urinetesten
Urinezakken &toebehoren
Ultrasone -EKG gel
Urotainer
Vacutainer
Verbandsetjes steriel
Verpleegsterklokje
Verpleegtas
Verblijfsondes
Vingerpleisters
Vingerlingen
Vleugelnaalden
Watten en katoen
Wieken
Wiekenset
Windels elastisch
Wondfolie
Wondverband
Wondfolie +verband
Wondontsmetting
Wondspoeling
Wondhechting
Wondlijm

Zetuvit
Zitkussens
Zwachtels compressie

Lees meer

Welke voedingsstoffen bevorderen een goede wondheling?

Terug naar overzicht

24/04/2018

Welke voedingsstoffen bevorderen een goede wondheling?

 

Elk genezingsproces maakt gebruik van energie en voedingsstoffen. Welke voedingsstoffen moet men aanvoeren om een snelle wondheling te verzekeren?

 

Bij een verwonding tracht het lichaam van nature om te herstellen wat beschadigd werd. Wondgenezing is een complex proces dat verschillende metabole reacties omvat en waarbij moleculen zijn betrokken die een rol spelen bij het algemene anabolisme. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol omdat het noodzakelijk is voldoende hoeveelheden aan te voeren van specifieke voedingsstoffen, die betrokken zijn bij ontstekingsreacties, celproliferatie en eiwitsynthese. Elke weefselbeschadiging lokt een lokale ontstekingsreactie uit die noodzakelijk is om de eigenlijke genezing op gang te brengen. In eerste instantie wordt de beschadigde plek een prioriteit en zal deze aan het lichaam alle elementen ontdekken die nodig zijn voor het herstel. Wanneer de katabole situatie aanhoudt (bijvoorbeeld bij een septicemie of een chronische infectie), dan treedt de wonde in competitie met de overige weefsels om over de nodige elementen te kunnen beschikken voor de wondheling. Bij een ondervoede persoon kan het lichaam zelfs zijn substraten betrekken ter hoogte van de wonde die aan het genezen is, waardoor de wondheling wordt vertraagd.
Om te genezen wordt in feite het bindweefsel hersteld, dat voornamelijk bestaat uit collageen, een glycoproteïne dat rijk is aan glycine, proline, alanine en hydroxyproline. De collageensynthese die geactiveerd wordt tijden de wondgenezing is afhankelijk van corticosteroïden, vitamines, sporenelementen, zuurstof, intercellulaire mediatoren (interleukinen, cytokinen, groeifactor, tumornecrosefactor) en tenslotte proline, waarvan de endogene productie startende van arginine, ornithine of glutaminezuur een traag proces is en waarvoor het wenselijke is ad hoc een exogene aanvoer te hebben.

 

Welke voedingsstoffen aanvoeren?


Een adequate voedselinname is hier essentieel. Een tekort van 60% van de voedselinname leidt immers al na 1 week tot afwijkingen in de collageenproductie. 

 

Eiwitten
Eiwitten spelen een zeer belangrijke rol bij de wondgenezing. Een tekort vertraagt de vorming en rijping van de extracellulaire matrix en de angiogenese, verlaagt de immuunreacties en verhoogt zo het risico op infectie. Bovendien leidt hypoalbuminemie tot weefseloedeem dat verantwoordelijk is voor een gebrek aan zuurstof in de beschadigde weefsels. Een correcte aanvoer compenseert de stikstofverliezen, bevordert de weefselregeneratie en zorgt voor een degelijke immuniteit. Bij brandwondenpatiënten zal een eiwitrijke dieet de genezing en overleving verbeteren in vergelijking met een standaarddieet met hetzelfde aantal calorieën. De behoefte wordt geschat op 15 tot 25 % van de totale energie-aanvoer (TEA), d.w.z. 1,2 tot 1,5 gr eiwit/ kg lichaamsgewicht/ dag, en 6,25 gr eiwit levert 1gr stikstof. 


Bepaalde aminozuren spelen hierbij een specifieke rol: 

 

 • Arginine zou, als voorloper van proline, de collageensynthese bevorderen en ook een rol spelen door de afgifte van groeihormoon en insuline te bevorderen. Het is ook betrokken bij de synthese van polyamiden die nodig zijn voor celgroei. Het voordeel van suppletie is echter niet bewezen bij chronische of uitgebreide wonden. De beste voedselbronnen zijn sesamzaad, pompoen, soja-eiwitten, spirulina en pinda’s.

 

 • Glutamine, dat een goed substraat is voor snel vernieuwende cellen zoals enterocyten, immuuncellen en fibroblasten. Het kan ook tijdens de gluconeogenese worden omgezet in glucose. Het is betrokken bij de synthese van eiwitten en DNA en vertraagt het spierkatabolisme. De behoeften zijn daarom groter in geval van infectie en ontsteking, maar ook hier is het belang van suppletie niet genoeg onderzocht om de effectiviteit ervan te kunnen bevestigen. De beste voedselbronnen zijn vlees, vis, eieren, zuivelproducten, peulvruchten, spinazie en peterselie.

 

 • Ornithine, toegediend onder de vorm van ornithine alfaketoglutaraat is een voorloper van glutamine, arginine, polyamiden en stikstofmonoxide en heeft een positieve invloed op de genezing bij reconstructieve chirurgie, bij decubitus en bij brandwondenpatiënten en de werkzaamheid ervan is ook aangetoond bij ondervoede patiënten.

 

 • Proline is nodig voor de collageensynthese. Het wordt gevonden in gelatine, sojaproteïnen, zuivelproducten, eiwit en ook in vlees en vis.
  Koolhydraten zijn ook nodig als energiebron en moet 50 tot 60 procent van de TEA uitmaken. In geval van onvoldoende inname worden de gluconeogenese opgestart en worden de eiwitten bestemd voor de collageensynthese gebruikt voor de productie van glucose.
  Lipiden moeten 20 tot 30 procent van de TEA vertegenwoordigen met voldoende omega-3-inname vermits deze betrokken zijn bij de ontstekingsremming, de immuunreactie en celmembraanvorming. Een tekort aan lipiden brengt ook een tekort aan vetoplosbare vitaminen met zich mee.

 

De vitaminen
Verschillende vitaminen spelen ook een rol bij de wondgenezing (A,C,E,K,B5), maar voor de meesten is het voordeel van suppletie niet aangetoond.

Vitamine A zou de collageensynthese, de angiogenese en de epithelisatie bevorderen. Sommige auteurs pleiten voor supplementen van 25.000 IE bij ernstige wonden.

Een Vitamine C-tekort vermindert de productie van collageen, verhoogt de fragiliteit van de haarvaten en het infectierisico. Men moet daarom alert zijn op de inname van vitamine C bij gehospitaliseerde patiënten van wie de reserves snel dalen. 

 

Sporenelementen
Verschillende elementen spelen een rol als ecofactoren bij de collageensynthese waaronder koper, ijzer, magnesium en mangaan. Zink is een ecofactor van vele reacties die betrokken zijn bij eiwitsynthese en celproliferatie, maar langdurige, zelfs matige innames kunnen de koperopname beperken en de wondgenezing vertragen. Chroom, tenslotte, is door zijn invloed op de werking van insuline betrokken bij de opname van aminozuren in eiwitten en heeft op die manier een invloed op de stikstofbalans.

 

Wanneer moeten we orale voedingssupplementen gebruiken?


Wanneer er na 5 tot 6 dagen geen verbetering optreedt moet men controleren of de voedselinname voldoende is om de behoefte van het lichaam te dekken en ondervoeding te voorkomen. Als dat niet het geval is, is het noodzakelijk om de caloriewaarde van de maaltijden te verhogen en, als dat niet genoeg is, om orale voedingssupplementen rijk aan eiwitten (HP), aan energie (HC) toe te voegen en om met de arts te overleggen over een mogelijke verrijking in arginine en micronutriënten.

 

Naar de voedingssupplementen

 

 

 

 • PayPal
 • Payconiq
 • Mastercard
 • Bancontact/Mistercash
 • Visa
 • Maestro
 • iDeal
 • Belfius
 • ING HomePay
 • AXA
 • KBC-CBC Online
 • BNP Paribas
 • Sofort Banking
 • Overschrijving
 •        
 • logo bpost
 • logo dpd