CONTACT

Webshop logo
Bekijk alle categorieën
Subtotaal:

Er bevinden zich momenteel geen items in uw winkelwagen.

Items toevoegen

Blaasontsteking: 5 veelgestelde vragen

Terug naar overzicht

06/07/2017

Blaasontsteking: 5 veelgestelde vragen

 

Blaasontsteking: 5 veelgestelde vragen

 

Ik heb een branderig gevoel bij het plassen

Een cystitis  is een blaasontsteking die bij de vrouw in de meeste gevallen te wijten is aan de passage van bacteriën van de schaamstreek naar de blaas en verder de urethra. Ze gaat bijna altijd gepaard met urethritis (urinebuisontsteking). De symptonen zijn een brandend gevoel bij het plassen, ongemak of pijn boven de schaamstreek, frequent plassen (meer dan normaal), met of zonder incontinentie en donkere, troebele urine, met of zonder hematurie. 

Er is geen koorts noch pijn in de rug.

De frequentie van de urineweginfectie (UTI) is afhankelijk van de leeftijd en het geslacht, vaker bij vrouwen dan bij mannen, vanwege de nabijheid tussen de anus en urethra en de kortere lengte van de urethra (slechts 4cm), die de verontreiniging van de blaas door bacteriën vergemakkelijkt.

Over het algmeen wordt geschat dat 30 tot40% van de vrouwen ten minste één UTI heeft tijdens hun leven en 2 tot 3% ten minste éénmaal per jaar.

Wat is de diagnose van een blaasontsteking? 

De diagnose wordt voornamelijk gebaseerd op klinische symptomen.

Tegenwoordig bestaan ook zelftests voor thuisgebruik. en het gebruik van een teststrip. Deze zelftest spoort markers van urinaire infectie op, zoals leukocyten, eiwitten en nitrieten. De urine moet vers opgevangen worden (bij voorkeur ‘smorgens bij het opstaan) en de eerste urinestaal moet weggegooid worden, om elke besmetting te vermijden.

 

 

Is er een alternatief voor antibiotica voorhanden? 

 

 

Cranberry (Vaccinium macrocarpon) 

 

Dit struikje bevat in zijn veenbesjes moleculen om een blaasontsteking aan te pakken. Deze stoffen in veenbes  (proanthocyanidinen), vermijden dat ziektekiemen  zich aanhechten in de blaaswand en zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en  dus de kiem wordt afgeremd.

Het dagelijks drinken van twee glazen cranberrysap of een capsule met geconcentreerd veenbesextrakt (vb Uricran forte, cranberola ) kunnen steeds terugkerende urinaire infecties sterk verminderen.

 

D-mannose

D-mannose is een suiker die voorkomt in veel vruchten, een nieuw en natuurlijk effectief alternatief in de behandeling en preventie van cystitis. Het veroorzaakt in tegenstelling tot antibiotica, geen resistentieontwikkeling en vertoont een uitstekende tolerantie.

D-mannose komt onveranderd door de blaas en de urinewegen via de bloedbaan. Het bindt zich vast aan de fimbria van de bacteriên die verantwoordelijk zijn voor de infectie en neutraliseert ze. De gedode bacteriën klitten zich niet langer vast aan de wand van de blaas of de urinewegen en veroorzaken dus geen infecties. Ze worden uitgescheiden via de urine. Dit neutralisatieproces van de bacteriën geeft geen aanleiding tot de ontwikkeling van resistentie.

D-mannose is geschikt voor diabetespatiënten.
Als zwangere vrouwen of kinderen een urineweginfectie krijgen, moet een arts worden geraadpleegd. D-mannose is evenwel niet toxisch voor kinderen of zwangere vrouwen.

D-mannose is verkrijgbaar onder de naam Femannose in zakjes, fruitsmaak zonder suiker, vrij verkrijgbaar zonder voorschrift.

 

Struikheide, de berendruif, paardebloem en kersensteeltjes 

 

Dit zijn planten die stoffen zoals flavonoïden, taninnes, of stoffen met een diuretisch effect, bevatten en door bloedzuiverende en/of ontstekingswerende werking bijdragen tot het verwijderen van giftige stoffen en niet-hechtende bacteriën bij het plassen.

 

Bekijk alle producten

 

 

 

Wat kan ik doen om het risico van een nieuwe blaasontsteking te verminderen?

Drink voldoende water ( minstens 1,5L/dag).

Het plassen niet uitstellen.

Regelmatig van ondergoed veranderen en hierbij synthetische vezels vermijden ( die een warme en vochtige omgeving kunnen vermijden). Geef de voorkeur aan katoen.

Geen te strakke broeken dragen, geen te grote tampons gebruiken.

Veeg met toiletpapier van voor naar achter na het plassen of na de stoelgang. Dagelijks de anale en vaginale zones grondig wassen. (maar ook niet overdrijven net als met het gebruik van alkalische zepen die de vaginale flora kunnen aantasten). Gebruik aangepaste zeep voor intieme zones met de juiste pH.

Systematisch urineren na elke geslachtsgemeenschap.

Constipatie voorkomen door een evenwichtige voeding. 

D-mannose en cranberry extrakt kan ook wenselijk zijn als preventieve behandeling om herhaling te voorkomen.

Naar alle producten intieme hygiëne

 

 

 

Waarom is het aan te raden om zwangere vrouwen regelmatig te laten testen op een mogelijke infectie van de urinewegen?

Omdat urineweginfecties en hun complicaties veel vaker voorkomen tijdens de zwangerschap. Mogelijke complicaties zijn onder meer dismaturiteit (groeivertraging in de baarmoeder), vroeggeboorte, moeder-en foetusinfecties… Het gevaar bestaat zelfs zonder de aanwezigheid van de symptomen. Om deze redenen is het raadzaam dat elke zwangere vrouw een routinescreening uitvoert met een zelftest, en dit éen keer per maand vanaf de 4e maand.
Als zwangere vrouwen een urineweginfectie krijgen, moet een arts worden geraadpleegd.

Naar de zelftest

 

 

Wanneer moet een arts geconsulteerd worden?

Bij koorts (meer dan 38,5°)

Blij bloed(sporen) in de urine

Bij aanzienlijke pijn die uitstraalt naar de achterkant van de nieren of onderbuik.

Bij rillingen.

Bij terugkerende cystitis (meer dan 4 maal per jaar)

 

Voor een juiste diagnose, raadpleeg steeds een arts of een andere deskundige.

 

  • PayPal
  • Payconiq
  • Mastercard
  • Bancontact/Mistercash
  • Visa
  • Maestro
  • iDeal
  • Belfius
  • ING HomePay
  • AXA
  • KBC-CBC Online
  • BNP Paribas
  • Sofort Banking
  • Overschrijving
  •        
  • logo bpost
  • logo dpd